Het plaatsen van borstimplantaten is al meer dan een halve eeuw een populaire plastische ingreep, zowel bij vrouwen die de boezem van hun dromen willen realiseren, als bij mensen die om medische redenen opnieuw een stukje van zichzelf willen vinden. Het spreekt voor zich dat in al die jaren de gebruikte methoden, de prothesen en materialen heel wat innovatiever zijn geworden.
Wat zijn siliconen juist en hoe veilig zijn ze? Hoelang ben ik werkongeschikt na een borstingreep? Is de ingreep pijnlijk? Hoe kies ik de juiste cupmaat, en wat is het verschil tussen ronde of druppelvormige prothesen? Zoveel vragen, heel wat antwoorden, en tal van mogelijkheden! Het is van uiterst belang dat je keuzes maakt die jou helemaal op het lijf zijn geschreven. Informeer je daarom best zo goed mogelijk over alle stappen van de procedure: van de voorbereidende vragen, over de mogelijke materialen, tot nazorg en opvolging.
Dankzij borstimplantaten heb je, naast een borstvergroting, ook de optie om een of beide borsten te reconstrueren die na een operatie zijn verwijderd, of om aangeboren imperfecties aan de borstkas te herstellen. Ook hier kies je zelf, in samenspraak met je plastisch chirurg, welke vorm en profiel het beste bij jouw unieke lichaam past.
Voor medische ingrepen in zachte weefsels zoals de borsten wordt er gebruik gemaakt van met siliconen gevulde prothesen. De buitenkant (envelop) van een borstprothese bestaat altijd uit siliconen. De vulling van het borstimplantaat kan verschillen. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een hoog cohesieve siliconen vulling. Deze siliconen is goed vormstabiel en voelt aan als een natuurlijke borst.
Daarnaast kan een prothese gevuld zijn met hydrogel (een soort suikerwater), echter in de praktijk kan deze vulling minder stabiel zijn. Hydrogel is hygroscopisch (trekt water aan) en een prothese kan dus spontaan gaan zwellen. Ook het gebruikte bindmiddel (methylcellulose) verlaat niet altijd even gemakkelijk het lichaam bij lekkage.
Dan zijn er nog de watergevulde protheses, die gevuld zijn met natriumchloride (NaCl). Deze protheses worden leeg ingebracht en via een slangetje gevuld tot het gewenste volume. Na vulling wordt het slangetje verwijderd en sluit een klepmechanisme. Watergevulde protheses kunnen dus gaan lekken op dit klepmechanisme en leeglopen waardoor de protheses volume verliezen. Tevens kan de resterende vulling gaan “klotsen” in de protheses wat uiteraard onwenselijk is. Bovendien neemt het water minder snel de verschillende omgevingstemperatuur aan, waardoor watergevulde protheses vaker koud kunnen aanvoelen. Als laatste nadeel treedt er bij watergevulde protheses eerder plooivorming op van de huid, wat esthetisch onwenselijk is. Laat je dus goed voorlichten over deze verschillende soorten implantaten.
Geen enkel implantaat kan 100% garantie bieden tegen lekkage. A-kwaliteit protheses, zoals van POLYTECH bijvoorbeeld, hebben altijd een barriercoating in het midden, die zorgt dat het “zweten” van siliconen (D4- en D5-partikels) zoveel mogelijk beperkt wordt. Omdat ieder lijf zo anders is, bestaan er ook verschillende implantaten met eigen kenmerken, vormen en materialen. Informeer jezelf over de talloze mogelijkheden en ga in gesprek met je arts zodat jij een keuze maakt waar jij je het meest comfortabel bij voelt.
Onder het mes gaan doe je nooit zomaar. Gelukkig zijn de chirurgische technieken voor het plaatsen van implantaten met de jaren steeds vernieuwender en veiliger geworden. Spreek met je chirurg over welke methode er voor jou mogelijk is en waar jij je het beste bij voelt. Daarnaast wordt de veiligheid van borstimplantaten continu getest en gewaarborgd.
In Europa gelden er duidelijke Richtlijnen voor Medical Devices en andere internationale regels die de precieze voorschriften voor borstimplantaten vastleggen. Materialen, productontwikkeling, productie, kwaliteitscontrole, sterilisatie en verpakking zijn overal onderworpen aan strenge bepalingen.
De nieuwste generatie borstprothesen zijn lichter dan de ‘klassieke’ implantaten. Dat brengt verscheidene voordelen met zich mee. Je kunt namelijk opteren voor een borstvergroting naar een hoger volume zonder meer last te ondervinden. Deze lichtgewicht-implantaten zijn van het merk POLYTECH. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen, maten en profielen.
Luister naar je eigen lichaam. Een borstvergroting is een esthetische ingreep. Jij bent de enige die bepaalt hoe groot je jouw borsten wenst, welk profiel je verkiest en welke vorm je voorkeur krijgt. Let wel: het moet allemaal technisch mogelijk zijn. Je kan wel je voorkeuren aangeven, maar alles is uiteindelijk afhankelijk van de uitgangssituatie, de kwaliteit van het weefsel en de huid, maar ook van de kwaliteit van de plastisch chirurg. Wees je er dus wel van bewust dat bepaalde zaken niet opgelost worden door een operatie.