Misschien wist je het wel meteen wanneer de tijd er rijp voor was of heb je na jaren twijfelen eindelijk besloten om de stap te zetten: hoe dan ook, je bent helemaal klaar om met een goed/beter gevulde beha en met een stevig profiel door het leven gaan. Een nieuwe jij? Of gewoon méér jezelf?
Men moet minimaal 18 jaar zijn om voor een borstvergroting in aanmerking te komen. Daarbij is het belangrijk dat het een weloverwogen wens is van de vrouw zelf en niet bijvoorbeeld van de partner. Tevens dient de vrouw een reëel verwachtingspatroon te hebben over haar borstvergroting en het moet uiteraard technisch mogelijk zijn. Een vrouw met een smalle borstkast kan normaal gesproken niet al te grote of te brede implantaten laten plaatsen.
Een borstreconstructie is uiteraard ook een heel persoonlijke keuze. Soms is een directe borstreconstructie mogelijk met implantaten, maar soms ook niet en moet de huid eerst opgerekt worden met een tissue expander, zodat daarna de definitieve prothese geplaatst kan worden. Andere vrouwen kiezen misschien eerder voor een reconstructie met lichaamseigen weefsel zoals een vrije lap van de buik of door middel van lipofilling (eigen vet).
Voor heel wat mensen kan de borstgrootte of -vorm een dagelijks struikelblok vormen, met een heuse impact op het zelfbeeld. Ben je bijvoorbeeld onzeker over een te klein borstvolume, zijn je borsten onherkenbaar geworden na de menopauze of na een zwangerschap? Is er sprake van borstasymmetrie of wens je gewoon een borstvergroting omdat je dat nu eenmaal prachtig vindt en omdat het helemaal bij jou past? Om welke reden dan ook, borstimplantaten kunnen je de nodige boost geven om je zelfvertrouwen terug te vinden.
Je droomt van die grotere boezem, maar over de exacte omvang van je borsten blijf je maar twijfelen. Hoe weet je juist wat de ideale cupmaat is voor jou?
Bij een borstvergroting wordt de grootte van een implantaat uitgedrukt in cc of in ml, maar dat is zeker niet de enige of allesbepalende factor. Je houdt ook best rekening met je eigen lichamelijke verhoudingen en met de verschillende soorten en vormen implantaten die beschikbaar zijn. Een plastisch chirurg zal je bijstaan in de zoektocht naar de juiste borstprothesen en de cupmaat van je dromen.
De huidige breedte en hoogte van de borst vormen vaak de uitgangssituatie. Dit is als het ware je schoenmaat. Je kunt dan nog verder “spelen” met de hoogte van de hak. Dat betekent in dit geval: de mate van projectie. Hoeveel komt het borstimplantaat naar voren toe? Veelal kan men kiezen uit lage projectie (plat implantaat), middelhoge projectie, hoge projectie en extra hoge projectie. Afhankelijk van de maatvoering en de kwaliteit van de huid kan zo de beste keuze gemaakt worden.
Of de reden nu medisch of puur esthetisch is, het is altijd aangewezen om in gesprek te gaan met je chirurg om te bekijken welke vorm en grootte passen bij jouw persoonlijk postuur. Die chirurg zal bovendien met jou alle stappen overlopen: alles over de voorbereiding op de operatie, over de werkwijze, de behandeling nadien en eventuele klachten die kunnen optreden. Verdere vragen over de gevoeligheid van de tepels, chirurgische technieken, hersteltijd… vind je terug op onze blogpagina.
Kies je voor borstimplantaten, dan wil je niet enkel jezelf terugzien in de spiegel, je wilt het ook vóélen. Voor een natuurlijk resultaat dat goed aanvoelt, kun je kiezen uit verschillende opties en implantaten die volledig aansluiten bij jouw unieke lichaam en specifieke wensen. Denk maar aan de basis (rond, kort, langwerpig), de vorm (rond of druppelvormig) en de projectie (hoeveel het implantaat naar voor reikt).
Neem daarom zeker je tijd om alles te lezen over de verschillende kenmerken, vormen en materialen, of ga samen met je chirurg op zoek naar welke optie voor jou de beste is.
De ingreep is achter de rug. Tijd om te rusten en nader kennis te maken met je gloednieuwe buste!
De nieuwste operatietechnieken zorgen er voor dat er sprake is van een spoedig herstel met weinig bloedverlies, zodat jij snel je dagelijkse activiteiten weer kunt uitvoeren. Maar onthoud dat het heel normaal is dat de borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen na een operatie. Het is belangrijk dat je voldoende op controle gaat en de eerste weken continu een beha draagt. Probeer geen zware activiteiten uit te voeren, zoals sporten, of zware dingen te tillen.
Vraag meer advies en tips aan je plastisch chirurg om recuperatie te vrijwaren, of lees de artikels op de website.