Naast een vergroting is ook de borstreconstructie een ingreep die de voorbije decennia steeds vaker wordt uitgevoerd. Dankzij een borstreconstructie kan de plastisch chirurg op een zo natuurlijk mogelijke wijze jouw borst(en) in alle glorie herstellen, zodat jij helemaal terug jezelf voelt.
Maar met name bij een borstreconstructie is het belangrijk om een reëel verwachtingspatroon te hebben. De plastisch chirurg zal altijd proberen zoveel mogelijk symmetrie na te streven, maar het is niet altijd mogelijk dat borsten exact gelijk worden. Dit is overigens bij gezonde vrouwen ook niet het geval. Borsten zijn geen eeneiige tweelingen, maar eerder broer en zus van elkaar. Soms is het noodzakelijk om bij een eenzijdige reconstructie later ook de andere borst aan te passen, zodat het esthetisch mooier wordt. Zoals gezegd, zijn soms meerdere ingrepen noodzakelijk (denk aan lipofilling) om tot het gewenste resultaat te komen.
Is er borstkanker vastgesteld en wordt er daarom binnenkort mogelijk een borst verwijderd, of misschien heb je dit uit voorzorg laten doen? Merk je al heel je leven op dat er sprake is van borstasymmetrie of is je boezem veranderd van vorm door de jaren heen?
Voor ieder type borstreconstructie, gekoppeld aan je individuele wensen en je unieke lichaamsbouw, kun je kiezen uit verschillende soorten implantaten. Bespreek samen met je chirurg de mogelijke complicaties van een borstreconstructie – of informeer jezelf via onze blogpagina of FAQ – maar ook naar wat voor soort medische heling je op zoek bent en welke prothesen het meest natuurlijk aanvoelen.
Afhankelijk van je individuele situatie en met het oog op je algemene gezondheid, kan een borstreconstructie op verschillende manieren plaatsvinden. Het plaatsen van een prothese is de beste manier om een nieuwe borst te construeren. Het reconstrueren van de borst met een prothese is een relatief snelle en betrouwbare manier, maar soms is een andere optie met bijvoorbeeld eigen weefsel een betere keuze.
Dat kan op verschillende manieren: zowel in combinatie met je eigen huid- en vetweefsel – indien er voldoende doorbloede huid aanwezig is – als met een tissue expander, een soort van lege prothese. Soms kan het zelfs enkel op basis van je eigen weefsel. Je chirurg zal hier het beste oog op hebben en alle opties grondig overlopen met jou.