fbpx

borstimplantaat.eu

Borstvoeding geven na een borstvergroting?

Een borstvergroting, borstlift of borstverkleining is geen kleine behandeling. Overweeg jij een ingreep? Dan doe je wellicht eerst heel wat research. Zo zijn er veel vrouwen die zich afvragen of je na een borstvergroting nog borstvoeding kunt geven. In dat geval hebben wij alvast goed nieuws: dat kan zeer zeker, en wel zonder problemen! Bij een borstoperatie blijven de melkkanalen namelijk bijna altijd ongedeerd.

Onderging je in het verleden een borstvergroting en heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om te weten waar de implantaten geplaatst werden.

Borstvoeding na een borstvergroting

Doorgaans worden borstprothesen achter de melkklieren of onder de borstspier geplaatst. Aan de hand van de littekens kun je nagaan hoe jouw operatie verliep. De incisieplaats is namelijk belangrijk. Meestal wordt er gekozen voor de plooi net onder de borst. Op deze manier blijven de borstkanalen, die de melk transporteren, buiten schot. Je kunt dan zonder problemen borstvoeding geven.

Lopen de littekens rond je tepelhof of in je oksel? Dan bestaat er wél een kans dat een melkklierweefsel werd geraakt tijdens de operatie. Dat kan op zijn beurt een negatief gevolg hebben voor de melkproductie. Misschien belemmert het de productie van moedermelk, of werden de kanalen beschadigd waardoor het niet (gemakkelijk) getransporteerd kan worden.

Borstvoeding is bij iedereen anders

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat sowieso niet alle vrouwen – dus met of zonder borstvergroting – erin slagen om hun kind te voeden via borstvoeding. Kon je voor de operatie geen borstvoeding geven? Dan zal je erna wellicht problemen ondervinden bij het geven van borstvoeding.

Heb je reeds een kleine spruit, of meerdere, rondlopen die je wél gewoon borstvoeding kon geven, voor de operatie? Dan kun je ervan uitgaan dat dit ook na de ingreep lukt – mits de melkkanalen onbeschadigd blijven, zoals we eerder uitlegden.
De siliconen in je borsten zorgen voor extra volume. Aangezien je borsten tijdens de zwangerschap en ook vlak na de geboorte van het kind nog kunnen groeien, kan kolven een oplossing bieden. Het kolven kan namelijk helpen om de spanning op je borsten te verminderen.

Hebben borstimplantaten een invloed op de melkproductie?

Er al is veel onderzoek gevoerd naar deze stelling. Je bent zeker niet de eerste of enige die zich dit afvraagt. Veel vrouwen, of mama’s in spe, willen graag weten of siliconen implantaten een invloed kunnen hebben op de kwaliteit van hun moedermelk.
Studies bewijzen van niet: er is geen verschil tussen de melk van moeders met en zonder borstvergroting. Er is ook geen bewijs dat siliconen kunnen lekken en in moedermelk kunnen terechtkomen. Bovendien zijn er tegenwoordig alternatieve prothesen zonder siliconen op de markt.

Toch nog niet gerustgesteld? Weet dan dat siliconen zelfs worden gebruikt in verschillende babyproducten zoals fopspenen. Het is een veilig product en kan dus niet in jouw moedermelk terechtkomen.
Wel kan de melkproductie verminderen na een operatie. Het is daarom belangrijk om jouw kinderwens meteen duidelijk te maken bij de behandelende arts.

Hoelang na het geven van borstvoeding kan ik een borstvergroting laten doen?

Een zwangerschap laat zeker wat sporen na op een lichaam. Vroeger werd er vaak gezegd dat borstvoeding ervoor zorgt dat je borsten gaan hangen. Vandaag weten we dat dat niet klopt. Borsten verliezen nu eenmaal wat van hun stevigheid na de geboorte, ongeacht of de mama borstvoeding geeft of niet.

Toch zijn er vrouwen die zich niet meer goed in hun vel voelen na hun zwangerschap. Hoe gezond je ook eet, hoeveel je ook beweegt en welke verzorgingsproducten je ook smeert: die borsten van vroeger krijg je niet meer terug. Een borstvergroting is een ingreep die deze onzekerheid kan verhelpen.

Maar hoelang moet je wachten na het geven van borstvoeding vooraleer je kunt overgaan tot een borstvergroting? Helaas valt daar geen exacte datum op te plakken, ieder lijf is namelijk anders. Over het algemeen wordt er wel geredeneerd dat je lichaam zes maanden na het geven van borstvoeding gerecupereerd is en klaar is voor de operatie.

Wacht ik best met een borstvergroting tot ik kinderen heb gekregen?

Wil je jouw borsten laten vergroten, maar heb je ook een sterke kinderwens? Sommige chirurgen raden aan om te wachten tot je kinderen gekregen hebt. De reden hiervoor is omdat het krijgen van kinderen je borsten doet groeien, waardoor ze gaan hangen. Op die manier heeft het dus meer effect om pas na de geboorte over te gaan tot een vergroting.
Dit is louter een aanbeveling. Alleen jij kunt de keuze maken. Bespreek deze vraag met je behandelende arts tijdens een (eerste) consultatie. Zo weet de chirurg meteen dat je (nog) kinderen wilt krijgen en ook borstvoeding wilt geven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt