fbpx

borstimplantaat.eu

Borstimplantaten vervangen, een interview met Prof. Dr. René van der Hulst

Borstimplantaten vervangen is een domein waar René van der Hulst, afdelingshoofd en hoogleraar plastische chirurgie bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum, een autoriteit op is. Hij is als geen ander geplaatst om het hoe, waarom en wanneer toe te lichten.

 

Wat zijn de belangrijkste redenen om tot vervanging van borstimplantaten over te gaan?

“Er zijn een aantal redenen. De meest voorkomende zijn kapselvorming en lekkage, wat toch bij zo’n tien à twintig procent van de vervangingen het geval is, en wat doorgaans ook vergoed wordt in Nederland. Wat ook een motivatie kan zijn, is dat mensen niet tevreden zijn met het resultaat, zoals de grootte of het volume. Er kan ook sprake zijn van complicaties, maar dat is eerder zeldzaam.”

 

Blijkbaar kan de media ook een rol spelen in de keuze …

“Dat klopt, er is een relatief kleine groep die zich laat leiden door de negatieve berichtgeving in televisieprogramma’s over protheses met een bepaalde complicatie het ALCL (zeldzame vorm van lymfeklierkanker). Alleen is die heel zeldzaam: afhankelijk van je leeftijd is het risico dat je ermee geconfronteerd wordt 1 op 12.000 tot 1 op 30.000. En stel dat je de complicatie oploopt, dan nog is het risico dat je er ook aan overlijdt amper 5 procent. Dat risico is dus vele malen kleiner dan wanneer je in de auto stapt of alcohol drinkt. Maar omdat het in de media wordt opgevoerd, kunnen klachten die er zonder prothese ook zouden zijn toegeschreven worden aan het hebben van prothesen. .”

Alternatieve borstimplantaten

Kiezen mensen bij een vervanging vaak voor een ander type implantaat

“Dat hangt ervan af. De meeste mensen die een siliconenimplantaat hebben, kiezen daar doorgaans opnieuw voor. Er is echter ook een minderheid van patiënten die kiest voor het alternatief van zoutwatergevulde borstimplantaten, waarvan de vulling, in tegenstelling tot siliconen, volledig biologisch afbreekbaar is. Dat type heeft echter ook zijn nadelen: het voelt wat harder en kouder aan. Ten slotte zijn er ook patiënten die kiezen voor het alternatief van lichaamseigen weefsel, waarbij vet wordt weggezogen en in de borsten wordt geïnjecteerd. Dat is echter een procedure die tijd vraagt, omdat je het niet in één keer kunt doen. Stel dat je voormalige implantaat aan beide kanten een vulling van 300 cc had – dan moet je daar het equivalent aan vet van wegzuigen, wat de meeste mensen niet hebben. Bovendien zal dat volume altijd nog een beetje verminderen, waardoor je uiteindelijk niet met het gewenste resultaat zal zitten. Bovendien is er de kans, zeker bij wat hangende borsten, dat er ook nog een lift zal moeten worden uitgevoerd.”

 

Moet een implantaat sowieso om de zoveel tijd vervangen worden?

“In principe kan het levenslang meegaan – dat is ook de richtlijn in Nederland – maar de kans dat een vervanging nodig is, bedraagt tien tot twintig procent. Dus eigenlijk is het altijd aan de patiënt om uit te maken of die met dat percentage kan leven.”

 

Ik vermoed dat aan een vervanging altijd zorgvuldig overleg met de chirurg voorafgaat?

“Uiteraard, maar dat gesprek zal altijd bepaald worden door de context. Gaat het om een implantaat na een kankerbehandeling en spreken we dus van een reconstructie? Was er sprake van kapselvorming en is er dus een medische reden om te behandelen? Of is de reden eerder psychologisch van aard? Op basis van de aard zal een heel gericht en grondig gesprek worden gevoerd met de patiënt.” 

 Aleamed biedt daarnaast het alternatief van vacuumexpanders, ook wel EVE cups genoemd. Dit zijn externe cups met een pomp die plaats maakt in de borst om er vetweefsel bij te plaatsen. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt