fbpx

borstimplantaat.eu

Waarom gezonde voeding en suppletie een must zijn bij een (borst)operatie

Een borstvergroting of -correctie is een chirurgische ingreep en zal dus sowieso impact hebben. Ook als patiënt heb je daar een verantwoordelijkheid in. Vooral dan door in aanloop naar en na de operatie te focussen op gezonde voeding. Het juiste voedingssupplement kan daarbij een grote meerwaarde betekenen.
 

Dokter Michelle Feijen is als plastisch chirurg verbonden aan de MOOI-kliniek in Maastricht. De ervaring die ze daarbij opdeed kon ze goed gebruiken bij de ontwikkeling van het voedingssupplement R-Support, waar ze, samen met haar broer, een aparte start-up rond bouwde. 

“Het idee voor R-Support kwam vanuit de vaststelling dat mensen zich niet altijd optimaal voorbereiden op een operatie, of zichzelf de nodige, juiste nazorg gunnen. En dan met name op het gebied van voeding. Twee van onze drie supplementen zijn dan ook specifiek bedoeld voor mensen die geopereerd worden: eentje te gebruiken in aanloop naar, en eentje voor na de operatie. 

“Een van de chirurgen in onze MOOI-kliniek verwoordt het heel mooi: “een operatie is als een marathon, en daar begin je ook niet ongetraind aan. Als je echter goed getraind die operatie ingaat, zal de impact op conditie en lijf echter een stuk kleiner zijn én houd je voldoende energie over om goed te herstellen. Want je lichaam heeft die energie echt nodig om de wonde te doen helen.”

Waarom is voeding daarbij zo belangrijk?
 

“Omdat een operatie heel wat van je lichaam vraagt, heeft dat lichaam extra behoefte aan specifieke voedingsstoffen. Daar bestaat heel wat wetenschappelijk bewijs voor, vandaar dat we besloten hebben daar gerichte voedingssupplementen voor te ontwikkelen. Zowel voor als na een operatie is de juiste voeding cruciaal. Het is bewezen dat wie fit een operatie in gaat, er ook weer fit uitkomt. En die juiste voeding, dat komt vooral neer op extra eiwitten. Die zijn namelijk goed voor je spiermassa, immuunsysteem en de regulatie van je suikerspiegel. En aangezien je na een operatie minder beweegt, breekt je spiermassa sneller af. Dat is heel slecht voor je immuunsysteem en herstel in het algemeen.” 

Extra eiwitten, met welke producten krijgen we die optimaal binnen?
 

“Dan denk ik uiteraard aan eiwitrijke producten als yoghurt, kwark en kip. Maar daarnaast is het belangrijk voldoende  vitamines binnen te krijgen, vooral in de vorm van groenten en fruit. Eigenlijk komt het erop neer gezond te eten en zoveel mogelijk suikers en bewerkte producten te vermijden. Maar aangezien dat patroon soms niet volstaat voor en na een operatie, kunnen supplementen heel goed van pas komen.”

Kunt u daar een voorbeeld van geven?
 

“Wel: stel dat je zeventig kilo weegt en een operatie krijgt. Dan heb je voor en na de ingreep het equivalent van negentien eieren nodig als je aan je dagelijkse eiwitbehoefte wil komen, aangezien je moet rekenen op twee gram per kilogram lichaamsgewicht. Dat is natuurlijk onmogelijk. Een supplement als R-Support,, zorgt ervoor dat je voldoende eiwitten en vitamines binnenkrijgt, zodat wondgenezing optimaal wordt gestimuleerd.”

Zijn er specifieke tips voor iemand die een borstoperatie ondergaat?
 

“Dat hangt er natuurlijk van af. Wordt er alleen een implantaat ingebracht, dan is er sprake van een relatief kleine wond. Bij een borstlift zal de impact veel groter zijn en is het dus nog belangrijk om op gezonde voeding te letten en suppletie te overwegen. 

“Nog een tip: naast voeding is vooral beweging heel belangrijk – zowel voor als na de operatie. Als je onder narcose gaat, krijgt je conditie hoe dan ook een tik. Dus opnieuw: hoe fitter hoe beter. En hoe meer beweging, hoe meer spiermassa en hoe minder complicaties.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt