fbpx

borstimplantaat.eu

Een (r)evolutie in borstoperaties

Dankzij zijn ervaring in microchirurgie, heeft de Amerikaanse dokter Roger K. Khouri een revolutionaire techniek ontwikkeld om borstreconstructies en vergrotingen uit te voeren. Dankzij lipofilling (opvullen met eigen vet) zien we heel natuurlijke en mooie resultaten en hebben patiënten ook een beter gevoel in hun borsten in vergelijking met synthetische implantaten.

De begindagen

Aan het begin van de jaren tachtig introduceerde dokter William Shaw, een opkomende chirurg, een voor die tijd revolutionaire techniek: de microchirurgie. Deze nieuwe manier van opereren zou de hele sector revolutioneren.

Ik trainde tien jaar onder hem, een perfecte voorbereiding op de uitdagingen die zich in de late jaren tachtig en vroege jaren negentig zouden voordoen. Er kwamen namelijk steeds meer klachten over siliconenimplantaten. Door veel voorkomende lekschandalen lag de veiligheid ervan onder vuur. Hierdoor besloot de FDA in 1992 om het gebruik van siliconenimplantaten bij primaire borstvergrotingen te verbieden. Dit verbod veroorzaakte wereldwijde paniek. Sommige patiënten sneden zelfs in hun eigen lichaam om de implantaten te verwijderen, zo aanzienlijk was hun angst.

Gouden standaard

Tijdens de jaren negentig voerde ik duizenden vrije flapreconstructies uit, met geweldige resultaten. De vrije DIEP flap techniek werd wereldwijd aanzien als de gouden standaard voor borstreconstructies met eigen weefsel. Resultaten waren indrukwekkend, en mislukkingen relatief beperkt. Toch is deze operatievorm zeer ingrijpend en tijdsintensief is het herstel langdurig en zwaar en ook hier zien we regelmatig dat een flap toch uiteindelijk weer afsterft of er is een gedeeltelijke necrose (afsterving) van het weefsel. Ook kunnen er complicaties ontstaan op de plaats van het donorsite, zoals slechte wondgenezing, grote littekens enz.

Daarnaast toonde een onderzoek bij vrouwelijke chirurgen aan dat het merendeel van hen dit soort operatie nooit vrijwillig zelf zou ondergaan. Als we dit soort operatie niet zouden willen uitvoeren bij onszelf of onze naasten, waarom voeren we het dan zo massaal uit? Ik besloot alternatieve operatiewijzen te exploreren en baseerde me op mijn achtergrond in de orthopedie.

Microchirurgie

Ik wilde manieren zoeken om het weefsel van patiënten op een zo natuurlijk mogelijke en minimaal invasieve manier te vergroten. Aan het begin van de jaren tachtig experimenteerden dokters al met het injecteren van vetretracties uit liposucties. Echter, deze mislukten vaak, wat leidde tot complicaties en infecties. Kort daarna werd de procedure verboden. Toch bleef ik geloven in de mogelijkheden van vetweefseltransplantaties. Samen met andere wetenschappers, zocht ik naar manieren om implantaten te vervangen door lichaamseigen weefsel.

Een uitstekend alternatief

Vandaag kunnen we perfecte reconstructies en vergrotingen uitvoeren met lichaamseigen vet bekomen uit liposucties of buikwandcorrecties. Met prachtige resultaten tot gevolg. We hebben zowel academisch als in de praktijk kunnen aantonen dat vetweefseltransplantaties een veilige en effectieve manier zijn voor borstoperaties. De meeste patiënten geven ook aan dat ze dankzij vetweefseltransplantaties een beter en meer natuurlijk gevoel in hun borsten hebben.

Toch is, net als bij andere operaties, voorzichtigheid geboden. Door vet te injecteren, bestaat er namelijk een risico op infecties. Daarnaast moet het borstweefsel en de huid voldoende voorbereid worden op de transplantatie om een goede uitkomst te garanderen; vooral wanneer de patiënt weinig eigen weefsel heeft om mee te beginnen. 

Dankzij het EVE-apparaat (externe cups met vacuumpomp) kunnen we de borsthuid en/of -weefsels vergroten, voor we beginnen met vetinjecties. Het revolutionaire toestel werkt met externe zuiging om de huid of het weefsel te laten uitzetten. Daarna injecteren we het vet geleidelijk aan, gemiddeld genomen in  3 tot 4 behandelingen  (van ongeveer 250ml tot 300ml per kant per keer) In tegenstelling tot andere, meer invasieve methoden, voeren we deze micro-operaties uit in het dagziekenhuis. Dankzij deze microchirurgie is het herstelproces korter, minder pijnlijk en is de kans op complicaties veel kleiner.

borstoperaties

 

borstoperatiesborstimplantaat

Afbeeldingen: Eve-apparaat, externe cups en vacuumpomp

Sleutel tot succes

De sleutel tot succes schuilt vooral in de voorbereiding. Het borstweefsel van de patiënt moet goed gevormd worden, om het vet een plaats te kunnen geven. Dit gebeurd door 2 weken voor de eerste lipofilling behandeling de huid van de borsten op te rekken m.b.v. de externe cups en het vaccuum pompje. Vakmanschap, ervaring, en de juiste voorbereiding zijn cruciaal voor een geslaagde procedure. Het is belangrijk om chirurgen op te leiden in deze manier van opereren. De meesten gebruiken nog implantaten omdat ze daarin getraind zijn. Ik heb ook een opleiding gecreëerd om deze manier van chirurgie onder de aandacht te brengen bij artsen en hen hierin op te leiden.

Naast de positieve ervaringen van patiënten is ook de prijs een voordeel. Vet is namelijk veel goedkoper dan implantaten. Lipofilling is dus een uitstekend alternatief voor borstreconstructies of vergrotingen. De mond-tot-mondreclame van tevreden patiënten is de beste manier om vetweefseltransplantaties te promoten. Ik hoop dat we het systeem kunnen challengen en steeds meer patiënten alternatieven kunnen aanbieden. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt