fbpx

borstimplantaat.eu

Voorbereiden op een borstoperatie: hier houd je best rekening mee

Een borstoperatie met het oog op een vergroting is in alle opzichten ingrijpend. Dan hebben we het namelijk niet alleen over de operatie of de wekenlange nazorg, ook de voorbereiding is cruciaal. Die begint al maandenlang voor de eigenlijke procedure, met name in de consultatieruimte van de chirurg. Daar bepaal je samen het type (siliconen, zoutoplossing of hydrogel), de maat en de vorm van de borstprothese. Allemaal heel belangrijk, want je wil na een jaar écht niet vaststellen dat je niet tevreden bent over het resultaat. Bovendien wil je uiteraard dat het bereikte resultaat lang behouden blijft, dat je zo min mogelijk complicaties krijgt, enz. Dat zou immers betekenen dat je opnieuw onder het mes moet.

Welke voorwaarden?

Tijdens die consultatie zal ook definitief worden beslist of je die operatie wel wil: het gaat ten slotte om een invasieve ingreep waarbij lichaamsvreemde elementen worden ingebracht. Ga je er toch mee door? Dan begint de échte voorbereiding pas.
Eerst en vooral zijn er een aantal (beperkte) bepalingen waar weinig voorbereiding aan te pas komt: je moet minstens achttien jaar oud zijn, je mag niet zwanger zijn of borstvoeding geven, en je moet een goede algemene gezondheid hebben. Voldoe je aan die voorwaarden, dan kom je in aanmerking. Los daarvan moet je je wel degelijk goed voorbereiden.

Hoe bereid je een borstoperatie voor?

Een operatie houdt hoe dan ook een risico in. Hoe gezonder en fitter je aan de start komt, hoe kleiner dat wordt. Rook dus niet, of stop ermee wanneer je de beslissing neemt om een borstoperatie te ondergaan. Dat geeft ook het littekenweefsel achteraf meer kans om te herstellen, omdat de huid er beter aan toe is. Bovendien wil je écht geen hoestbui krijgen als je ter hoogte van de borst bent geopereerd…Zeker bij plaatsing van de implantaten geheel onder de grote borstspier (pectoralis major), maar ook gedeeltelijk onder de grote borstspier (dual plane) is de hersteltijd langer, in vergelijkling met plaatsing voor de borstspier. Bij gebruik van Microthane®-implantaten is plaatsing voor de borstspier bij voldoende huidbedekking prima mogelijk, aangezien de kans op kapselvorming uitermate gering is.

Zorg vervolgens dat je goed en gezond eet, voldoende slaapt, genoeg water drinkt en regelmatig beweegt. Probeer ook de weken voor de ingreep de hoeveelheid alcohol te beperken (en al helemaal te bannen vanaf tien dagen voor de ingreep). Alcohol is namelijk een bloedverdunner en vergroot het risico op complicaties bij een ingreep. Check in dat opzicht ook of je geen medicatie neemt die bloedverdunnend werkt (of vraag aan je huisarts om dit te controleren). Het medicatiegebruik wordt tevens standaard gecontroleerd door de anesthesist van het ziekenhuis of kliniek waar je behandeld wordt.

Goede afspraken, goede vrienden

Daarnaast is het belangrijk om goede afspraken te maken. Zoals gezegd is een borstoperatie ingrijpend. Zo mag je de eerste zes weken na de ingreep geen zware dingen heffen. Het is dus een must om tijdig afspraken te maken met je partner, familie en/of vrienden om bepaalde taken – zoals kinderen naar school brengen, boodschappen doen, stofzuigen… – over te nemen.

De kleren maken de operatie

Na de borstoperatie wil je zo comfortabel mogelijk herstellen. Dat betekent dat je kleding moet hebben die voldoende ruim zit: niet alleen hemden en T-shirts, maar ook beha’s. Als je die niet in huis hebt, kan je die beter voor de ingreep kopen: erna zal je weinig zin hebben, en iemand anders laten shoppen, houdt het risico in dat de spullen niet de gewenste maat of stijl zullen hebben. Wat je ook kan en misschien wel moet doen, is bij de plastisch chirurg  informeren naar beha’s die speciaal ontworpen zijn om na een borstoperatie te dragen.

Kalmte: de beste voorbereiding op een borstoperatie

Besluit? Niet de chirurg, maar jijzelf bepaalt of de borstoperatie een succes wordt. Samen met je plastisch chirurg en jouw wensen bepaal je of de borstoperatie een succes wordt. Door je fysiek en mentaal te verzorgen in de aanloop naar de ingreep, kan je in de best mogelijke vorm op de afspraak komen. Probeer op dat moment ook zo kalm mogelijk te blijven en hou de stress en zenuwen onder controle. Niet altijd evident, maar het helpt om te denken aan het ongetwijfeld mooie resultaat, en aan de vakkundigheid van de behandelende chirurg.

Meer weten over borstvergroting en zwangerschap? Vind je chirurg op Doctor Finder.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt