fbpx

borstimplantaat.eu

8 veelgestelde vragen rond borstimplantaten beantwoord door Dr. De Frene

Onder het mes gaan doe je niet zomaar. Er komt heel wat bij kijken, en dat is bij een borstvergroting niet anders. Wie een plastische ingreep overweegt, denkt na over alle facetten. Welke borstimplantaten zijn het beste? Kies je voor druppelvormige, anatomische prothesen of heb je liever ronde? En hoelang moet je rust nemen na een borstvergroting voor je opnieuw aan het werk kunt? Plastisch chirurg Dr. De Frene geeft antwoord op de veelgestelde vragen rond borstimplantaten. Hij gaf ook al een eerder interview waarom hij al 15 jaar voor Microthane®-implantaten kiest.

1. Is de ingreep pijnlijk?

“Een ingreep op een menselijk lichaam kan altijd pijnlijk zijn, daar kun je niet omheen. Gelukkig heeft de moderne geneeskunde verschillende methodes ontwikkeld om dit zo draaglijk mogelijk te maken. Om te beginnen wordt er tijdens de operatie al een langwerkend verdovend product ingebracht in het weefsel van de borst. Dit verzacht de pijn tijdens de eerste 12 tot 24 uur na de ingreep. Daarna schakelt men over op postoperatieve pijnstilling, zoals paracetamol. De meeste pijn is na een tweetal dagen voorbij. Is dat niet het geval? Dan zal de behandelende arts samen met jou de verdere medicatie bekijken. Een derde element waarmee pijn bestreden wordt, is het dragen van een ondersteunende sportbeha tijdens de eerste paar weken na de ingreep. Zo voorkom je pijn alsook zwelling.”

2. Duurt het lang vooraleer de borstimplantaten dalen?

“Deze vraag is eigenlijk niet meer van toepassing. Tegenwoordig gebruiken vrij veel artsen namelijk Microthane®-implantaten. Die prothesen zijn kwalitatief zeer hoogstaand. Ze nestelen zich als het ware in het borstweefsel en moeten daarom niet dalen na de operatie. Integendeel, ze zitten meteen waar ze moeten zitten. Microthane®-implantaten zorgen voor een heel betrouwbaar en natuurlijk resultaat. Het fenomeen van borstimplantaten die moeten zakken in de weken na de ingreep, is iets van de vorige generatie implantaten.”

3. Wat is het verschil tussen anatomische en ronde prothesen?

“Dit is een verschil in smaak. Ronde protheses geven een nogal ‘gemaakte’ look. Het kan opvallen dat er aan jouw decolleté gewerkt is. Om die reden kiest de overgrote meerderheid van mijn patiënten voor druppelvormige, anatomische prothesen. Deze hebben een heel natuurlijk resultaat, in harmonie met het lichaam.”

4. Hoelang ben ik werkongeschikt na een borstvergroting?

“Dat hangt af van het type werk dat je uitvoert. Een job als bediende, denk aan administratief werk, kan na een week weer. Heb je een eerder fysieke baan, dan best 2 weken rust voorzien. Vooral bewegingen met de schouders vermijd je de eerste paar weken best. Wat betreft algemene fysieke inspanning: met de auto rijden kan doorgaans al na drie à vier dagen. Fietsen na één week. Intensieve sporten met de schouders, zoals bijvoorbeeld tennis, daar wacht je best vier weken mee. Zwemmen kan opnieuw na vijf à zes weken. Maar alles hangt dus af van type werk en activiteit.”

borstimplantaat chirurg
Borstimplantaat.eu

5. Na hoeveel tijd moeten borstimplantaten vervangen worden?

“Microthane®-implantaten gaan erg lang mee. De firma POLYTECH gaat er zelf prat op dat ze 30 tot 35 jaar meegaan. Dat kan ik beamen. De kans op kapselvorming is met deze polyurethane implantaten zodanig klein dat ze zelden tot nooit vervangen moeten worden in de eerste 30 tot 35 jaar. Eigenlijk worden ze alleen vervangen wanneer de patiënt op termijn grotere of kleinere borsten wenst. Kies je voor klassieke prothesen, dan is de kans groter dat je die wel ooit moet vervangen. De volgende factoren zijn daarin bepalend: de leeftijd van de prothese, het merk en type, en de reactie van de patiënt erop. Bij bepaalde implantaten is er maar liefst 16% kans dat er binnen de 10 jaar uitgesproken kapselvorming optreedt. Ter vergelijking: bij Microthane®-implantaten bedraagt dat cijfer minder dan 1%.”

6. Verhogen implantaten het risico op borstkanker?

“Nee. Een borstvergroting zorgt niet voor een hoger risico op borstkanker. Bovendien kun je borstkanker even goed opsporen met implantaten als zonder.”

7. Blijft het gevoel in de borsten hetzelfde na een vergroting?

“Bij Microthane®-implantaten kan het zijn dat de borsten de eerste vier maanden iets steviger en harder aanvoelen. Dat wordt zachter wanneer de ingroei van de prothese in het borstweefsel voorbij is. Het aanvoelen zal dan nog beter en natuurlijk worden.”

8. Zijn siliconen wel veilig voor mijn gezondheid?

“In borstimplantaten gebruikt men enkel medische siliconen. Dit is veilig. Daarnaast is het zo dat de nieuwe generatie prothesen gemaakt wordt met cohesieve siliconen. Die hebben een vaste structuur. Zelfs al zou je de borstimplantaten in tweeën snijden, dan nog zijn het twee vaste stukken. Er kan geen lekkage optreden.”

Heb je nog meer vragen over borstimplantaten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen of kom meer over ons te weten op onze ‘over ons’ pagina.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt