fbpx

borstimplantaat.eu

Borstvergroting en zwangerschap: wat kan en wanneer?

Veel vrouwen dromen van een zwangerschap, maar ook een borstvergroting staat vaak op het verlanglijstje. Zijn die twee echter te combineren? Wacht je met andere woorden beter met een borstvergroting tot je een kind hebt gekregen, of kan dat ook tijdens de zwangerschap? De consensus is dat je beter wacht tot na een bevalling, maar dat de uiteindelijke beslissing altijd bij jou ligt.

Borstvergroting voor je zwangerschap?

Een borstvergroting enkele jaren voor er sprake is van een actieve kinderwens, lijkt een logische timing voor de ingreep: je borsten voelen na afloop strak aan en je huid krijgt de nodige tijd om aan de implantaten te wennen. Word je onverwacht toch zwanger? Dan vormt dat normaal gezien geen probleem, net zomin als borstvoeding. Het feit is wel dat een zwangerschap je borsten doet groeien – gemakkelijk met een cupmaat – en dat de huid na de bevalling slapper wordt eenmaal de melkklieren inkrimpen. Hierdoor kunnen de implantaten zelfs zichtbaar worden. Hoogstwaarschijnlijk zal dus een correctie (lift) nodig zijn na de bevalling. Het is dus handiger om een borstcorrectie te laten uitvoeren na de zwangerschap en eventuele borstvoeding.

Wat met borstvoeding na een borstvergroting?

De consensus binnen de wetenschap is dat dit sowieso geen probleem vormt wanneer een borstprothese via een incisie in de borstplooi of oksel wordt ingebracht. Op die manier worden de melkkanalen namelijk niet beschadigd. Anders is dat bij inbreng via het tepelhof, waarbij die kanalen doorgesneden moeten worden, met verminderde melkproductie als gevolg. Ook borstvergroting met eigen vet belemmert de borstvoeding niet, dit kan d.m.v. de “superwet”-methode en de Lipografter als lipofilling-systeem. Het is erg belangrijk dat de lipofilling in verschillende lagen in de borst wordt ingebracht (net onder de huid, in het midden en boven de borstspier) zodat het vet goed verdeeld is en goede kans heeft op overleving. Tevens is het net zo belangrijk dat het vet als dunne “spagetti” slierten wordt ingespoten. Grotere opeenhopingen van vet overleven namelijk niet. En siliconen implantaten? Onderzoek bij duizenden moeders heeft geen verschil aangetoond in melkkwaliteit en hoeveelheid silicium.

Wat met borstvergroting na de bevalling?

Hoewel heel wat vrouwen al denken aan een borstvergroting voor hun zwangerschap – doorgaans omdat ze hun borsten te klein vinden – ontstaat de wens ook vaak pas na de geboorte van de kinderen. Omdat de borsten door die zwangerschap slapper zijn geworden en wat zijn gaan hangen, met de zogenaamde ’theezakjes’ als gevolg. Het effect van een borstvergroting zal in dat geval heel direct merkbaar zijn en het zelfvertrouwen een (nieuwe) boost geven.
Voorwaarde is wel dat je met de ingreep wacht tot je lichaam helemaal hersteld is van de zwangerschap en terug hormonaal in balans. Dat ‘ontzwangeren’ duurt gemiddeld zes tot negen maanden. Als je zo lang kan wachten, zal de chirurg optimaal rekening kunnen houden met je huidelasticiteit en borstvolume van dat moment. Met een mooier resultaat als gevolg.

Borstvergroting niet te snel na de zwangerschap

Door het feit dat je borsten na je zwangerschap en borstvoeding zullen veranderen – en doorgaans niet op de manier die je leuk vindt of graag ziet – kan een borstvergroting (soms onverwacht) een optie worden. Maar dan liefst niet te snel. Want omwille van de impact van de ingreep is een borstvergroting niet evident als je kleine kinderen rond hebt lopen én niet kunt terugvallen op de hulp van partner en/of familie. De eerste zes weken na de ingreep kan en mag je namelijk geen zware dingen heffen.

Dus?

Is een kinderwens verenigbaar met een borstvergroting? De meeste chirurgen raden aan om te wachten tot je een kind hebt gekregen. Niet alleen omdat het om een stevige ingreep gaat, maar ook omdat een zwangerschap je lichaam (en dus ook borsten) aanzienlijk verandert. Hierdoor zal een borstvergroting meer effect hebben na de geboorte. Toch blijft dit alles maar een aanbeveling: het is geen wet in steen gebeiteld. Wil je absoluut een borstvergroting combineren met je actieve kinderwens of zelfs een zwangerschap? Dan ligt de keuze helemaal bij jou in overleg met je behandelend plastisch chirurg.

Meer weten over borstvergroting en zwangerschap? Vind je chirurg op Doctor Finder.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt