fbpx

borstimplantaat.eu

Nazorg bij een borstvergroting: enkele aandachtspunten

Is een borstvergroting eigenlijk een zware ingreep?

Plastisch chirurg Ben De Brucker: “Een gewone esthetische borstvergroting – dus geen reconstructie – is niet zo ingrijpend qua ingreep. Ze duurt ongeveer een uur, gesteld dat er geen lifting aan te pas komt. In dat geval duurt de ingreep dubbel zo lang en is de ingreep iets zwaarder. Maar al bij al valt een borstvergroting heel goed mee.”

Speelt het type implantaat een rol?

“Niet zozeer, wel de plaatsing ervan. Als het implantaat voor de spier komt te zitten, is het doorgaans veel minder pijnlijk voor de patiënt dan wanneer het erna wordt geplaatst. Ook de recuperatie zal in dat geval beter en vlotter verlopen.”

Wat is het belangrijkste advies inzake nazorg bij een borstvergroting?

“Er zijn twee maatregelen die je zeker in acht moet nemen bij de nazorg: de wondjes goed drooghouden met een absorberende doek en een goed passende sport-BH dragen. Let op, de sluitrits moet daarbij vooraan zitten. Want als die achteraan zit, moet de patiënt de schouders draaien om erbij te kunnen en dat is na zo’n ingreep veel te moeilijk.” 

“Daarbij aansluitend mag je de eerste vier à zes weken na de operatie niets heffen dat zwaarder dan vijf kilo weegt. Ook zwemmen, fietsen of andere sporten zijn een no go, net als jezelf optrekken of iets uit een hoge kast nemen. Eigenlijk komt de nazorg neer op de ultieme klassieker: luister naar je lichaam en ga niet over je pijngrens.”

Dat klinkt evident.

“Maar dat is het zeker niet, want heel wat patiënten redeneren: ik voel geen pijn meer, dus ik mag weer alles doen wat ik wil. Maar als je dat binnen die termijn van vier tot zes weken nazorg gaat doen, loop je het risico dat het implantaat zich nog verplaatst – dat heeft namelijk die tijd nodig om zich vast te zetten. Verplaatst het zich, dan mag je terugkomen voor een nieuwe ingreep en dat wil niemand natuurlijk. Let wel, je mag bewegen na de ingreep, maar hou het dan beperkt tot bijvoorbeeld wandelen. Of tot stofzuigen en de afwas doen (lacht). Kortom, gebruik gewoon je verstand.”

Maar voor wie de vier à zes weken respecteert, is honderd procent herstel een zekerheid?


“Herstel is de term niet, het gaat ten slotte om een esthetische ingreep – die mensen zijn niet ziek. In plaats van ‘herstel’ spreken we beter over ‘het beste resultaat’. Om littekenweefsel tegen te gaan, kan vanaf twee weken na de ingreep met zalven worden gewerkt, en met het ’s nachts aanbrengen van siliconenverband. Zo zal het weefsel zacht worden. Let wel, dat littekenweefsel zal nog goed een jaar zichtbaar zijn, daarna is het bij 80 à 90 procent van onze patiënten bijna niet meer te zien. De risicogroep in dat opzicht? Mensen met een donker huidtype, omdat die minder mooie littekens maken.”

“Heel nuttige tip in het opzicht van nazorg: stoppen met roken, of toch zeker vanaf twee weken voor en twee weken na de ingreep. Want door roken herstelt de huid minder vlot omdat de kleine bloedvaten die daarvoor instaan, beschadigd worden. Zowat al mijn patiënten geven ook gevolg aan dat advies. Ze weten dat een borstvergroting hun levenskwaliteit ingrijpend kan verbeteren, maar ook geld kost en niet terugbetaald wordt. Ze zullen er dan ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat die financiële inspanning het beste resultaat oplevert.”

Vind je chirurg op Doctor Finder.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt