fbpx

borstimplantaat.eu

De Microthane® implantaten van POLYTECH: wat zijn de voordelen?

Om het met een understatement te zeggen: de ene borstprothese is de andere niet. Zo onderscheiden de Microthane® implantaten van POLYTECH zich door hun vernuftige opbouw en risico verkleinende eigenschappen. Drs. Ron Van Stormbroek (bioloog), medisch vertegenwoordiger en productmanager bij Aleamed, legt uit. 

Kunt u deze implantaten even toelichten?

“Microthane® is de merknaam die wordt gegeven aan dit type implantaten van POLYTECH, de eerste en enige fabrikant ter wereld die ze maakt en verdeeld – sowieso is deze Duitse speler, opgericht in 1986, wereldwijd één van de drie grootste producenten van siliconenimplantaten. POLYTECH is vandaag in meer dan 80 landen vertegenwoordigd, waaronder de Benelux. “De Microthane®-implantaten onderscheiden zich van andere door het feit dat ze een andere buitenkant hebben dan de overige implantaten. In plaats daarvan hebben ze een driedimensionale coating van polyurethaan, die ervoor zorgt dat er minder complicaties zijn bij de plaatsing, omdat er zich gemakkelijker een vergroeiing met de bindweefselcellen vormt en het implantaat dus niet gemakkelijk kan draaien, verplaatsen of uitzakken. Hierdoor blijft de borstvorm ook op de lange termijn beter behouden. 

Over welke complicaties hebben we het dan precies?

“Vooral kapselcontractie is nog steeds de meest voorkomende complicatie, naast , het draaien of verplaatsen van het implantaat. Draaien is een regelmatig voorkomende complicatie bij het gebruik van anatomische borstimplantaten ( geeft dan een vreemde borstvorm) Bij een esthetische borstvergroting en reconstructie wordt namelijk een lichaamsvreemd element ingebracht, wat dit lichaam zal proberen te verstoten. Dat is een risico dat er altijd is bij het inbrengen van implantaten maar bij Microthane®-implantaten is dat risico door die extra coating een stuk kleiner. 

De bindweefselcellen vergroeien namelijk met het polyurethaan, waardoor het lichaam de reflex heeft dat element eerder met rust te laten, omdat de laag een wordt met de bindcellen. Hierdoor zal het lichaam niet niet zelf een extra kapsel aanmaken, dat alleen maar strakker wordt en het implantaat zelfs van vorm kan doen veranderen. Door bepaalde bewegingen van het lichaam kunnen dan zelfs kleine scheurtjes en lekken ontstaan. Bij dragers van Microthane®-implantaten is de kans op kapselcontractie kleiner dan 0,04% procent, en dat tot een periode van achttien jaar follow-up in wetenschappelijke studies.  Dat betekent dat ook het esthetisch resultaat langer behouden zal blijven en minder snel opnieuw geopereerd hoeft te worden, vanwege complicaties. 

Spreken we hier over een hoogtechnologisch product in termen van ontwikkeling?

“Absoluut. Om te beginnen wordt elk implantaat handmatig vervaardigd. Eerst worden er vijf à zes lagen siliconen over elkaar heen gedrapeerd. Wanneer de laatste laag bijna droog is, komt daar die extra laag van polyurethaan op, zowel aan de boven- als de onderzijde. Vervolgens wordt het implantaat opgewarmd tot 80 graden, zodat de laatste silicone laag kan versmelten met het polyurethaan. Vervolgens gaat het hele implantaat nog eens 76 uur de oven in, zodat het versmeltingsproces absoluut optimaal is. Het eindresultaat is een borstimplantaat met een extra coating, die ervoor zorgt dat het beter ingroeit en dus op zijn plaats blijft liggen.” 

Maakt dat intensieve proces de Microthane®-implantaten ook duurder?

“Dat valt heel goed mee: de implantaten zijn qua prijs vergelijkbaar met de standaard getextureerde siliconen. En uiteraard kan hier, voorafgaand aan de ingreep, een 3D-simulatie worden gemaakt. In dat opzicht zijn ze dus wél heel goed vergelijkbaar met de klassieke siliconen.”

Nog meer vragen over Microthane®? Bezoek onze website en kom meer te weten over de eigenschappen van Microthane®.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt