fbpx

borstimplantaat.eu

Zijn borstimplantaten veilig?

Zijn borstimplantaten veilig?

 

Borstimplantaten zijn medische producten en moeten bijgevolg aan strenge kwaliteits- en veiligheidsvoorwaarden voldoen. Blijkt een product ook maar enigszins risico in te houden? Dan zullen Europese gezondheidsautoriteiten hier onderzoek naar doen. Er bestaat ook uitgebreide wetgeving rond borstimplantaten. En er zijn heel veel richtlijnen waar plastische chirurgen zich aan moeten houden bij de plaatsing ervan. Borstimplantaten worden ook altijd geregistreerd, zodat de autoriteiten er snel kunnen achter komen met welk type zich eventueel een probleem voordoet.

Dat gezegd zijnde is het risico nooit tot nul te herleiden: de siliconen kunnen altijd scheuren en lekken, of het lichaamsvreemde product – wat het uiteraard is – kan zich verplaatsen. Bovendien is het inbrengen van de implantaten een chirurgische ingreep onder narcose. Ook daarom valt gezondheidsrisico nooit honderd procent uit te sluiten.

Beter voorkomen dan genezen

 

Bovenstaande klinkt nu alsof een borstoperatie gedoemd is om te mislukken, maar niets is minder waar. Het risico kan namelijk nagenoeg tot nul herleid worden als er voldoende nazorg en opvolging is. Daarbij draag je als patiënt zelf verantwoordelijkheid: niet roken (want anders herstelt het littekenweefsel minder snel), de eerste zes weken na de ingreep geen zware dingen heffen … Het is ook een must om op voorhand de behandelende chirurg op de hoogte te brengen van eventuele risicofactoren. Neem je bloedverdunners? Rook je? Ben je zwanger? Heb je een acute infectie of een verzwakt immuunsysteem, neurologische of bindweefselaandoeningen …? Van die medische voorgeschiedenis moet de arts voldoende afweten, zelfs als dat betekent dat men op basis daarvan een borstoperatie – al dan niet voorlopig – afraadt.

Opvolging

 

Ten tweede is het zaak om de borstimplantaten veilig en regelmatig – lees: jaarlijks – te laten controleren door de behandelende arts. Zeker na 10 of 15 jaar wordt de kans op scheuren en lekken van de implantaten aanzienlijk groter en is het aan te raden de implantaten te laten vervangen. Ook hier is een verantwoordelijkheid voor de patiënt weggelegd. Voel je pijn of ongemak in de zone in kwestie. Of wordt de zone hard door kapselvorming, laat dan zeker een controle uitvoeren door je arts.

Wat met de ingreep zelf?

 

De ingreep waarbij men een lichaamsvreemd object in het lichaam brengt onder volledige verdoving, houdt altijd het risico van narcose in. Maar het invasieve karakter van de ingreep zelf is zodanig beperkt dat men ze niet als een groot risico moet beschouwen. Ook hier is het echter belangrijk dit goed door te praten met de behandelende arts, zodat men je als patiënt in volle vertrouwen de operatiezaal binnen rolt.

Besluit: zijn borstimplantaten veilig?

 

Autorijden, joggen, fietsen, kinderen naar school brengen … Zowat alle zaken die we als evident beschouwen en zonder nadenken op al dan niet regelmatige basis doen, hebben veiligheidsrisico’s. Maar door voorzichtig te zijn, kan je die risico’s tot een minimum herleiden. Met borstimplantaten is dat niet anders: mits een goede voorbereiding, focus op gezondheid en herstel en een gedegen opvolging zullen de voordelen altijd opwegen tegen de – sowieso acceptabele – risico’s. Daarbij speelt de keuze van een implantaat ook een grote rol en de keuze van de medisch specialist. Kies liever niet voor de laagste prijs. Maar eerder voor kwaliteit van de prothese en de plastisch chirurg. Als je een goede keuze maakt, ga je waarschijnlijk 10 tot 15 jaar van je implantaten genieten en moet je niet bezuinigen op de kwaliteit van de protheses die in je lichaam komen. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt