fbpx

borstimplantaat.eu

Hoogwaardige producten voor een mooier resultaat en sneller herstel

Wist je dat borstkanker de meest voorkomende kankersoort in België is? Hoewel de ziekte ook bij ons jaarlijks slachtoffers maakt, zijn de herstelkansen bij een tijdige opsporing groot. Wanneer een borstsparende behandeling niet mogelijk is, wordt er vaak overgegaan tot een mastectomie. Uiteraard schrikt zo’n ingreep patiënten vaak af, maar dankzij de moderne innovaties en producten, kan een reconstructie er heel natuurlijk uitzien en valt het herstel goed mee, vertelt professor dokter Moustapha Hamdi.

Screenen is belangrijk

De internationale actiemaand tegen borstkanker is een belangrijk initiatief, zeker als je weet dat België, na de Verenigde Staten, het meeste gevallen van borstkanker per jaar telt. “In België zijn er elk jaar zo’n 10.000 nieuwe casussen, en dat is los van het aantal recidiven en patiënten die hervallen”, zegt dokter Hamdi. “Een mogelijke hypothese voor dit hoge cijfer is de efficiënte screening in België. We sporen indicaties meestal vroeg op, waardoor we sneller kunnen schakelen en minder drastische behandelplannen moeten voorstellen”, legt dokter Hamdi uit.

Borstsparende chirurgie

“Wanneer we de casussen tijdig opmerken, zijn de herstelkans groot. Afhankelijk van het type en de graad van de ziekte is de kans op genezing meer dan 90%, bijvoorbeeld bij een niet-agressieve kanker van het type Luminaal A”, zegt dokter Hamdi.

“Indien de pathologie het toelaat, geven chirurgen de voorkeur aan borstsparende reconstructies, waarbij enkel de tumor verwijderd wordt, met bestraling achteraf. Dankzij medische vooruitgang is de chirurgie tegenwoordig heel precies en kunnen we vaak huid- en tepelsparend werken”.

Mastectomie

In sommige gevallen, afhankelijk van de diagnostiek, de staat van de tumor, het risico op herval of het gevaar op mutaties, is het niet mogelijk om een borstsparende behandeling te ondergaan. In dat geval, kan de arts dan in onderling overleg met de patiënt kiezen voor een mastectomie. En in België alleen zijn er jaarlijks zo’n 17.000 cases. 

Evolutie

“De laatste twintig à dertig jaar hebben we een grote evolutie gezien op vlak van reconstructietechnieken en materialen. Door de verbeterde methoden is er meer technische complexiteit mogelijk en zijn de operaties minder invasief. Indien de indicaties gunstig zijn, kan de reconstructie op hetzelfde moment gebeuren als de mastectomie. Vandaag de dag zijn prepectorale reconstructies de golden standard”, vertelt dokter Hamdi. Bij deze manier van opereren wordt het implantaat over de spier geplaatst; waardoor het niet nodig is om de grote borstspier los te maken. Hierdoor is er weinig tot geen spiervervorming wat resulteert in minder pijn. Bovendien is er op die manier achteraf veel minder kans op borstspieranimatie, waardoor het implantaat beter en mooier blijft zitten, wat de levenskwaliteit van de patiënt ten goede komt.

Ook op vlak van materialen is er veel vooruitgang geboekt. De nieuwste generatie borstprothesen zijn lichter dan de ‘klassieke’ implantaten. Wat niet alleen esthetische voordelen heeft, maar ook het herstelproces bevordert. 

Kies voor kwaliteit

“Ik werk sinds 2015 met hoogwaardige implantaten op basis van een polyurethaan”, zegt dokter Hamdi. “De lichtgewicht Microthane implantaten zijn kapselvormig en beschikbaar in diverse vormen, maten en profielen, wat een natuurlijker resultaat geeft. Bovendien geven deze prothesen minder complicaties, zoals kapselcontractuur, draaiing of verplaatsing. Patiënten herstellen hierdoor niet alleen sneller, ze hebben ook minder pijnmedicatie nodig en kunnen weer sneller beginnen sporten”.

“In sommige gevallen maak ik ook gebruik van ADM’s (acellulaire dermale matrices). Vooral bij vrouwen die een tepelsparende mastectomie ondergaan en een onmiddellijke reconstructie wensen. ADM’s zijn biotechnologische gaasjes (transplantaten) op basis van varkens- of rundscollageen die weke delen ondersteunen. De ADM’s fungeren dan als een soort van bypass-spier en ondersteunen het nieuwe borstimplantaat”, legt dokter Hamdi uit. 

“Ik begrijp dat mensen in shock zijn wanneer ze vernemen dat ze borstkanker hebben; laat staan wanneer een mastectomie aan de orde is. Ik raad patiënten aan zich niet te laten overmannen door angst en geen overhaaste keuzes te maken. Informeer je, en bekijk rustig alle opties.  De medische procedures in België zijn van wereldniveau en er zijn tal van opties voor natuurlijk ogende reconstructies”, besluit dokter Hamdi.

Disclaimer: professor dokter Hamdi deelde op vrijwillige basis zijn expertise voor dit artikel en wordt op geen enkele manier vergoed voor zijn bijdrage. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt