fbpx

borstimplantaat.eu

Perfecte borsten: ze bestaan

Vrouwen én mannen dromen van de perfecte borsten. Maar bestaan die überhaupt, of zijn ze zoals zowat alles een kwestie van persoonlijke voorkeuren? Volgens de wiskundige – of in de woorden van sceptici – ‘magische’ formule van de Londense chirurg Patrick Mallucci bestaan ze wel degelijk. Maar liefst vijf jaar spendeerde hij aan het uitdokteren van de perfecte proporties van een paar vrouwenborsten. Daarbij baseerde hij zich niet alleen op zijn eigen ervaring als chirurg. Ook op een drie maanden durende enquête bij 600 mannen, 600 vrouwen, én op grootschalig wetenschappelijk onderzoek. Zijn bevindingen werden gepubliceerd in het gezaghebbende medische journaal van de American Society of Plastic Surgeons.

perfecte borsten
Patrick Mallucci

Wat zijn dan die perfecte borsten?

Mallucci identificeerde vier factoren die samen bijdragen tot het perfecte paar borsten. De belangrijkste daarvan is de verhouding tussen het volume in het bovenste en het onderste gedeelte van de borst. Die ratio is idealiter 45/55, en verrassend genoeg niet 50/50. Verrassend, omdat het aangeeft dat een volmaakt ronde borst dus niét als de meest aantrekkelijke vorm wordt beschouwd. Anders gezegd: chirurgische ingrepen waarbij volledig ronde borsten worden gevormd, zijn dus niet per definitie succesvol. Misschien zelfs integendeel, want de meeste deelnemers neigden naar de natuurlijke borst als meest aantrekkelijke. Dit zou impliceren dat een anatomisch borstimplantaat beter aansluit bij de ideale ratio 45/55.

Verder wordt een licht glooiende lijn vanaf de borstkas tot de tepel als een factor van schoonheid beschouwd. Dit sluit aan bij de eerste voorwaarde. Een bolle lijn wordt door een meerderheid van de ondervraagde mannen en vrouwen niet als de meest aantrekkelijke vorm beschouwd. Net zomin als een al te ingedaalde lijn. Vandaar dus de lichte glooiing waarover de arts spreekt.

Nog twee factoren

Ook enigszins verrassend is de vaststelling van Patrick Mallucci dat de voorkeur van het mannelijke testpubliek naar borsten gaat. Daarbij wijzen de tepels enigszins hemelwaarts. Dus geen tepels die vooruit priemen of naar beneden neigen. Een ‘hellingsgraad’ van 20 procent is volgens het onderzoek van de Londense arts perfect, dus te hoog wijzende tepels zijn ook niet goed.

De vierde en laatste factor heeft, net als de eerste en tweede, met volume te maken. Blijkbaar verkiest het merendeel van de mannen een goed gevulde onderzijde van de borsten. Met andere woorden: een mooie bolling als basis. 

Grootte is van geen tel

Het zal voor de goede verstaander duidelijk en wellicht voor heel wat vrouwen een opluchting zijn dat de grootte van de borsten er op zich weinig tot niets toe doet. Voor mannen is in elk geval geen van de vier factoren een doorslaggevend argument. Kleine vrouwenborsten kunnen perfect geproportioneerd zijn en dus gewoon perfect zijn.

Het onderzoek van de arts is veel meer dan een sensatie of gimmick. De onderzoekers willen er expliciet een zogenaamd ‘esthetisch sjabloon’ voor borstchirurgie mee helpen creëren. En dan spreken we niet alleen over borstvergroting. Maar ook over borstlifting, borstverkleining en borstreconstructie.

Besluit

Anders gezegd: wie een borstvergroting of -correctie overweegt, moet niet zomaar uitgaan van ‘groter’, voller’, ‘rechtere tepels’ of andere clichés die veel mensen met mooie borsten vergelijken. Wie kleine borsten heeft, kan met een kleine correctie al tot de perfecte proporties van Mallucci komen en moet niet per se een groter volume vragen. Het onderzoek van de arts kan met andere woorden heel waardevol zijn, want het kan leiden tot meer succesvolle borstingrepen. Lees: ingrepen waarbij de patiënt zelf optimaal tevreden is. In de eigen woorden van de Londense dokter: “We hopen dat dit onderzoek een visuele gids kan zijn voor zowel patiënt als chirurg. Het einddoel ervan is om tot acceptabelere, duurzamere resultaten en uiteindelijk mooiere borsten te komen.” 

Besluit? De perfecte borsten zijn nog altijd diegene waar je als ‘eigenaar’ zelf het meest tevreden over bent. Los van het schoonheidsideaal. Aan jou om te beslissen of je daar effectief over beschikt dan wel of je de natuur graag een handje helpt. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt