fbpx

borstimplantaat.eu

Bestaat er vergoeding voor een borstvergroting?

Hoewel de terugbetalingsvoorwaarden in België en Nederland verschillend zijn, zijn de criteria om aanspraak te maken op een terugbetaling min of meer gelijk. Zowel in Nederland als in België heeft men recht op een gedeeltelijke of volledige terugbetaling voor een borstvergroting:

  • Bij een reconstructieve ingreep ten gevolge van borstkanker
  • Bij een preventieve amputatie en reconstructie bij een genetisch verhoogd risico op borstkanker
  • Ook bij een verminking (bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeval) of misvorming
  • Of in uitzonderlijke gevallen wanneer de adviserend geneesheer van het ziekenfonds of de zorgverzekering het toestaat.

In alle andere gevallen wordt een borstvergroting beschouwd als een zuiver esthetische ingreep en wordt die vrijwel nooit vergoed door het RIZIV (de Belgische ziekteverzekering) of de Nederlandse Zorgverzekering  Ook de hospitalisatieverzekering voorziet geen tussenkomst wanneer het een bewuste keuze is van de patiënt om te opteren voor een borstaugmentatie.

Wat met een vergoeding voor verwijdering borstimplantaten?

Ook hier is het antwoord eenduidig. Het Belgische ziekenfonds en de Nederlandse Zorgverzekeringen voorzien enkel een vergoeding voor een verwijdering die noodzakelijk is omwille van een medische complicatie. In België voorziet het ziekenfonds ook een tussenkomst voor het vervangen van prothesen die initieel werden geplaatst om medische redenen. In alle andere gevallen, waarbij de indicatie voornamelijk esthetisch is, kan er geen sprake zijn van terugbetaling.

Wat met een schadevergoeding bij een medische fout?

Als patiënt moet je altijd correct behandeld worden door de zorginstelling en -verleners. Wanneer die behandeling niet correct verloopt en je slachtoffer bent van een medische fout of nalatigheid, kan je mogelijk een schadevergoeding claimen. Dat geldt ook voor de plaatsing of verwijdering van borstimplantaten. De bewijslast ligt dan wel bij de patiënt. Je moet met andere woorden via het medisch dossier, e-mails, facturen … kunnen aantonen dat er een fout werd gemaakt (complicaties komen niet in aanmerking). Dat is niet evident, aangezien er doorgaans meerdere partijen bij betrokken zijn. De aanvraag tot schadevergoeding kan via een gerechtelijke procedure, een klacht bij een onderzoeksrechter of een aanvraag bij het Fonds voor Medische Ongevallen.

Conclusie

Een borstvergroting wordt alleen volledig terugbetaald als er een medische noodzaak is voor de ingreep. Wanneer het om een zuiver esthetische ingreep gaat waarbij de patiënt zelf kiest voor voor een plastische ingreep, wordt er geen terugbetaling voorzien door de klassieke ziekteverzekering, noch door de (optionele) hospitalisatieverzekering.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat je ermee instemt